Hartige Bloemkoolgebakjes 4-12-’15

Natuurlijk had ik iets lekkers kunnen maken met pepernoten, in verband met Sinterklaas. Maar in deze periode wordt men al zo doodgegooid met pepernoten, dat ik lekker iets anders heb gemaakt.

Ingrediënten:
– 300 gram bloemkool uit de diepvries
– 175 gram oude kaas
– 25 gram boter
– 4 eetlepels bloem
– 25 gram kruidenboter
– 250 gram gerookte spekjes
– Hartige taartdeeg (Ik gebruikte van Koopmans)
– 100 ml water of bouillon naar keuze

Leg alvast de bloemkoolroosjes op een bord zodat deze kunnen ontdooien. Laat vervolgens de boter (ook de kruidenboter) smelten in een pannetje en roer hier de bloem met een garde doorheen. Voeg het water of de bouillon toe en beetje bij beetje alle kaas. Blijf goed roeren totdat de kaas volledig is gesmolten en het eruit ziet als een soort saus.

Bak nu de spekjes lekker knapperig en doe deze samen met het vet van de spekjes bij de kaassaus. Zet dit nog even op het vuur en roer het goed door. Schenk het daarna op een gekoeld dienblad en leg dit in de koelkast zodat het even afkoelt.

Wok nu ook de bloemkoolroosjes in dezelfde pan als de spekjes en voeg nog wat gemalen peper en zout toe. Als deze goed doorbakken zijn, moeten de roosjes nog even in kleine stukjes worden gehakt. Verwarm de oven voor op 190 graden en snijd de hartige taartdeeg plakken in vier plakjes, dit worden de bodempjes. Doe deze gedurende tien minuten in de oven. Kijk na vijf minuten even, aangezien de bodempjes nogal opzwellen. Druk ze even plat met een lepel en laat ze de volgende vijf minuten nog even doorbakken.

Haal de bodempjes na tien minuten in totaal in de oven en beleg deze met een eetlepel van de kaassaus met spekjes. Druk er wat bloemkoolroosjes in en zet de gebakjes nog even voor twee minuten op 18o graden in de oven. Eet smakelijk!

Tip: sowieso is het gezonder om groenten te wokken in plaats van te koken, omdat de vitaminen er dan in blijven. Lekker wokken dus!

Plaats een reactie